Case website onderzoek gemeente Veenendaal.

De gemeente Veenendaal heeft voorafgaand aan het onderzoek een nieuwe website ontwikkeld om de informatie van de gemeente op de website beter toegankelijk te maken. Om nog voor de lancering van de nieuwe website bij te kunnen sturen, heeft de gemeente aan Right Marktonderzoek gevraagd om de website te testen onder inwoners van Veenendaal.

Doelstelling:

Het doel van het website-onderzoek is om inzicht te krijgen in de waardering van de nieuwe website van de gemeente en het doen van een aantal praktische aanbevelingen voor het vergroten van de gebruiksvriendelijkheid ervan.

Aan inwoners is gevraagd om een oordeel te geven over de nieuwe website met betrekking tot:

  • vormgeving
  • structuur
  • vindbaarheid van de informatie

Methode:

Om inzicht te krijgen in de waardering van de website is semi-kwalitatief onderzoek verricht. Op deze manier kan er in een kort tijdsbestek een relatief grote groep respondenten worden benaderd om een oordeel te geven over de website, maar kan wel bij een ieder een open gesprek worden gevoerd. De inwoners van de gemeente zijn op straat geworven met de vraag of zij circa 10 minuten mee wilden werken aan een website-onderzoek voor de gemeente. Bij de werving is er zoveel mogelijk voor een goede mix van respondenten met verschillende achtergrondkenmerken gezorgd. De interviews zijn afgenomen in een aparte ruimte in het gemeentehuis, waar een PC stond waarop de nieuwe website werd getoond.

Aan de hand van een gesprekspuntenlijst zijn er over de nieuwe website vragen gesteld met betrekking tot onder andere de vormgeving, de structuur en de vindbaarheid van informatie. Daarnaast zijn er veertien zoekopdrachten geformuleerd van veel voorkomende vragen bij burgers. De zoekopdrachten zijn gebruikt om de vindbaarheid van de informatie te testen.

Resultaat:

De gemeente heeft een uitgebreid schriftelijk tekstrapport ontvangen waarmee inzicht is gegeven in de beoordeling van de nieuwe website onder de doelgroep. In het rapport zijn screenshots van de website opgenomen, om de resultaten te verduidelijken. Het rapport bevat conclusies en concrete aanbevelingen voor de gemeente ter optimalisering van de website.

Lees meer cases

 

Als u het echt wilt weten...?

Right Marktonderzoek & Advies B.V.

T: 038 - 4212185 E: info@rightmarktonderzoek.nl Contact

Right Marktonderzoek is lid van:

Als u het ├ęcht wilt weten...? Bel of mail ons!

Bel: 038 - 4212185

Cookies

We gebruiken cookies om content en mogelijke advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen